Sterilisatie en castratie

Wanneer u geen jongen van uw dieren wilt, kan het een oplossing zijn ze te castreren. Veel mensen denken dat vrouwtjesdieren gesteriliseerd worden en mannetjes gecastreerd. In feite is het bij beiden castreren, namelijk het weghalen van de geslachtsorganen. Castreren kan een aantal voordelen hebben, maar er kunnen ook wel eens nadelen aan kleven. Dit verschilt per diersoort. We kunnen met u overleggen wat voor uw dier het beste is.

Voor vrouwelijke dieren is de ingreep een echte operatie, waarbij de eierstokken en soms ook de baarmoeder worden verwijderd. Bij mannelijke dieren is de ingreep minder zwaar, omdat de testikels aan de buitenkant van het lichaam zitten. Voor de meeste  “geholpen” dieren telt dat u ze wat minder voer moet geven, omdat ze anders snel te zwaar worden.

Het is niet strikt noodzakelijk dat uw teef of poes eerst een loopsheid of krolsheid doormaakt voor zij gecastreerd kunnen worden. Voor katten houden wij in het algemeen een leeftijd van 6 maanden aan. Bij honden gaat tegenwoordig de voorkeur uit naar een operatie op een iets latere leeftijd: na de 1e of de 2e loopsheid.

Castratie van de reu: als er geen dringende reden is (medisch, of  hormonaal bepaald afwijkend gedrag) dan castreren wij liever niet.  Er zijn aanwijzingen dat castratie op oudere leeftijd juist tot prostaatproblemen kan leiden.

Managed by Kjenmarks - Wordpress specialisten