Preventieve zorg

Goede zorg voor uw huisdier

  • Vaccinaties
  • Ontwormen
  • Vlooien- en teken
  • Buitenland
  • Voeding
  • Gebitsverzorging

Vaccinaties

Wij vinden het belangrijk om uw huisdier volgens de nieuwste richtlijnen te beschermen tegen ziektes d.m.v. vaccineren op maat. Zo zorgen we samen voor een gezond dier zonder overbodige vaccinaties te geven.

Klik op de onderstaande links voor meer informatie over de redenen om te vaccineren, de verschillende typen vaccins en vaccinatieschema’s maar ook over titerbepalingen.

Ontwormen

De meeste honden en katten worden vier keer per jaar ontwormd. Er zijn echter uitzonderingen waarbij er slechts één of twee keer per jaar ontwormd hoeft te worden en soms juist elke maand! Voor pups en kittens gelden weer andere richtlijnen. Wist u dat er ook in de ontlasting aangetoond kan worden of uw dier wormen heeft? Zo kunnen we een passend ontwormadvies geven. Wij hebben in onze kliniek goed werkende middelen tegen verschillende typen wormen.

Klik hier voor meer informatie over wormen bij hond en kat.

Vlooien- en teken

Vlooien en teken zijn niet alleen vervelend voor uw dier, ze kunnen ook ernstige ziektes overbrengen. Wij adviseren dan ook om uw dier goed te beschermen tegen deze parasieten. Afhankelijk van het risico op vlooien- en/of tekenbesmetting, kunnen we voor ieder dier een passend preventie of behandeladvies geven. Wij hebben een ruim assortiment middelen om vlooien en teken bij ieder dier te bestrijden.

Klik hier voor meer informatie over vlooien en teken.

Buitenland

Wilt u met uw dier naar het buitenland reizen? Dan raden wij u aan om ruim van te voren contact met ons op te nemen zodat wij u een persoonlijk reisadvies kunnen geven. De regels voor het meenemen van een dier verschillen namelijk van land tot land. Zo is voor sommige landen een aanvullend bloedonderzoek op hondsdolheids-antistoffen of een ontworming toegediend door de dierenarts verplicht! Ook zijn sommige hondenrassen verboden in bepaalde landen of geldt er een verplicht gebruik van een muilkorf.

Binnen de EU zijn de volgende maatregelen in ieder geval verplicht:

  • U moet in het bezit zijn van een geldig EU paspoort voor uw dier
  • Uw dier moet geïdentificeerd kunnen worden d.m.v. een microchip
  • Uw dier moet gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid), minimaal 21 dagen voor vertrek

Voor uitgebreide informatie per land kunt u kijken op onderstaande links.

Voeding

Goede voeding is van groot belang bij het gezond houden van uw dier. Sterker nog, onjuiste voeding kan er voor zorgen dat een dier bepaalde aandoeningen krijgt of ziek wordt. Goede voeding bevat alle belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn voor de groeifase en het activiteitsniveau van uw dier. Bij de behandeling van bepaalde ziektes kan medicinaal voer (ook wel dieetvoeding genoemd) gegeven worden. Denk bijvoorbeeld aan blaasgruis, nierproblemen, diabetes, darmaandoeningen, artrose, overgewicht, een te snel werkende schildklier en huidaandoeningen.

U kunt bij ons terecht met alle vragen over goede voeding en dieetvoeding, specifiek afgestemd op de behoefte en eventuele aandoening van uw dier.

Gebitsverzorging

Een gezonde mond is belangrijk voor het gezond houden van het lichaam. U kunt als eigenaar veel doen om de mond van uw dier gezond te houden. Hoe minder ontsteking in de mond, hoe minder bacteriën er via de mond naar de rest van het lichaam kunnen gaan. Ontsteking van het tandvlees ontstaat door de aanwezigheid van tandplak en de reactie van het afweersysteem van het dier op deze tandplak. Door tandplak te verwijderen, verdwijnt de oorzaak van ontstoken tandvlees. Esther Vamos, onze tandheelkundig dierenarts, geeft regelmatig nascholing aan onze medewerkers over de meest recente ontwikkelingen in de tandheelkunde bij huisdieren. Kom voor meer informatie over gebitsverzorging langs in onze kliniek of kijk hier.

Terug naar Mogelijkheden